Slaba vzgoja IV: Sympathy for the virus

Predbožični čas kar kliče, da barabam odpustimo grehe. Nastavimo torej drugo pljučno krilo in Covid skušajmo razumeti kot nam sorodno, izgubljeno dušo.

Četrta reč torej, ki mi je šla na živce v prvem valu epidemije, je bilo veselje do demoniziranja korone.  Javni pozivi so se grmeli v duhu, naj skupaj zadušimo zli mikrob, brošure so se kitile z liki zamaskanih junakov, ki treskajo hudobno kepico in celo v vrtcih in šolah so deco vzpodbujali, naj riše ljudstvo, kako složno premaga krvoločnega zmaja.

 Celo bolj pametne debate o virusu so mahale s preplahom, v kaj vse pošast lahko mutira – kot bi šlo pri virusni evoluciji za nekaj naključnega in ne sfriziranega s strani naravne selekcije v smer čim boljšega preživetja mikroba, ki mu propad zahodne civilizacije nikakor ni v interesu. Prej obratno.

Virusi ljubijo civilizacijo, saj jim nudi idealne pogoje za širjenje: veliko potencialnih gostiteljev zbranih na kupu. In načeloma nas nočejo ubiti. Radi bi samo obstali in se s hajdžekanjem našega genoma čim bolj namnožili, pri tem pa jim bolj koristimo živi kot mrtvi.

Korona je v tem srečanju v enako velikih težavah kot mi, saj je do lani živela med netopirčki in se tam prebila do idealnega statusa: nekakšnega šišmiš nahoda, ki gostitelja prizadane le toliko, da ga ta lahko prenese do naslednjega.

In kako mislite, da se počuti zdaj? Zvlekli smo jo iz domače kitajske špilje in jo razvozili po celem svetu med neke čudne opice, ki jih ni vajena in jih s svojo običajno strategijo čisto preveč pobija za lastno dobro.

Njene mutacije seveda niso usmerjene, a evolucijsko vsekakor preferirajo varianto, v kateri bo za nas le še navaden nahod, kot je bila prej za betmenčke.

Dirka farmacije z virusom torej ni le kontrarna (virus si izmišlja obrambo, farmacija pa orožja), ampak je trenutno, preden cepivo pride v obtok, tudi vzporedna. Medtem ko mi delamo na zdravilu proti njej, tudi korona dela na tem, da bi postala še en nahod in farmacija mora  v tej dirki dovolj hitro zmagati, da ne bo na koncu ostala z zelo dragim overkillom v roki.

Če verjamemo Jaredu Diamondu, avtorju slavnega pop-znanstvenega hita Jeklo, puške in bacili, so redni infekti nedavna pridobitev človeštva, ki smo si jo nakopali šele po poljedelski revoluciji. Ko smo živeli v majhnih plemenih lovcev in nabiralcev, okužb skoraj nismo poznali, saj te rabijo dovolj veliko populacijo, da lahko po njej stalno krožijo pa vedno ostaja nekaj še živih prenašalcev, ki se jih da poštopati.

In kje smo zahodnjaki bacile izvorno staknili, če jih pred prvo žetvijo nismo poznali? Diamond trdi, da od črednih živali pomagalk na polju, saj so bile le te dovolj številčne, da so lahko na dolgi rok gojile okužbe.

Slavni preskok virusov z živali na ljudi, skratka, o katerem zadnje čase govorimo kot o božji kazni za naš razpašni lajfstajl, je izvorna oblika človeških infektov, in če so kazen za karkoli, so za naš prehod iz plemen v mestne množice, ki se je zgodil pred deset tisoč leti: vse viroze, ki jih danes gojimo, so se verjetno začele kot pandemije zverinskega izvora.

A tu je kleč: s prekletstvom smo prejeli tudi nepričakovano skrivno orožje. Zaradi naše kužnosti je plemena v Avstraliji in Severni Ameriki ob stiku z nami tako hitro pobralo, da se za teritorij še stepsti ni bilo treba. Podobno kot se nam zdaj godi s korono, ne domorodci ne virus niso bili navajeni drug drugega in so skupaj poniknili v sinhroniziranem izumrtju.

Evropski mikrobi so ob osvajanju Amerike pobili več divjakov kot pa puške, trdi Diamond, tako da bi jim morali biti pravzaprav hvaležni za našo sodobno prosperiteto.

Ne da so poljedelstvo, viralni genocid ali današnja epidemija super, je pa zaradi perspektive fino vedeti: živalski virusi so z nami že tisočletja; so stranski učinek množične in po svetu blodeče človeškosti; in obenem zgodovinsko učinkovito orožje kmetov v izrinjanju lovcev in nabiralcev, ki bi nas rado še naprej zajedalo čim bolj neopazno.

Ne rišimo torej korone kot pošasti: precej bolj kompleksna zverina je.

Naslednjič pa končno sklenem ta cikel Slabe vzgoje in prešaltam na manj nalezljive teme. Častna koronska.

Published by lunacekizar

Idiot sauvant with penis and a bit of beard. Bike rider, whiskey sipper and cartoonist. Also, owner of Striparna Stripolis.

2 thoughts on “Slaba vzgoja IV: Sympathy for the virus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: